Na de tweede Wereldoorlog begon er een tijdperk van verbeteringen. Inmiddels kunnen we stellen dat dit tijdperk helaas weer is beëindigd. Op dit moment zijn er meer vluchtelingen dan in zestig jaar tijd. Volgens het instituut voor Economie en Vrede (IEP) lijkt de ongelijkheid in vrede en veiligheid steeds groter.
Vluchtelingenwerk komt met de volgende cijfers:
-65,6 miljoen mensen zijn eind 2016 op de vlucht
-40,3 miljoen mensen hiervan zijn op de vlucht in eigen land
-101.744 mensen hiervan worden opgevangen in Nederland
-84% van de vluchtelingen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland
Elk jaar wordt er een vredesindex gepubliceerd. Het Institute for economoics and peace (IEP) meet dan de vrede op. In 2016 was in dit index te lezen dat oorlogsgeweld zo’n 11,5 biljoen euro heeft gekost, en dat er maar 10 conflictvrije landen waren in dit jaar. Kijk eens op www.conflictenteller.nl , daar zie je het aantal actuele conflicten op dit moment. Vooral in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika neemt het oorlogsgeweld toe. Het is bijna onmogelijk om hier een compleet overzicht te geven van alle oorlogen/conflicten op dit moment., maar laten we er toch een paar kort benoemen:
Nigeria is een land van veel verschillen. Er is een religieuze scheiding; het Noorden is veelal Isalmitisch, en het zuiden is overwegend Christelijk. Ook is er een groot verschil tussen arm en rijk, de corruptie in het land houdt dit hoogstwaarschijnlijk in stand. In 2010 ontstond er een Islamitsiche opstand, welke alleen maar meer uit de hand liep. In 2014 sloeg Amnesty International alarm: een toenemend aantal terreuraanslagen zorgden dit jaar al voor 1500 slachtoffers.
Nadat een groep tieners in 2011 revolutionaire leuzen op de muur van een school hadden geschreven, werd deze groep jongens door veiligheidstroepen neergeschoten. Hierop volgde de Syrische burgeroorlog met gewapende protesten. De betogers eisten politieke hervormingen, meer burgerrechten, en vooral een einde aan de corruptie. Syrië werd daarmee, net als veel andere landen in het Midden-Oosten, onderdeel van de Arabische Lente. Binnen deze demonstraties ontstond verdeeldheid; verschillende groeperingen. De Salafisten tegen de Soenniten, Hezbollah tegen de Islamitische staat. Deze chaos, deze verdeeldheid heeft er voor gezorgd dat de strijders van de IS konden groeien.
Sinds 2015 is er in Jemen een burgeroorlog. De Houthi-rebellen strijden voor meer autonomie in het noorden, en het behoud van hun cultuur; ze zijn anti-westers. Om de Houthi’s tegen te gaan zijn er veel luchtaanvallen uitgevoerd in 2016. Tijdens die luchtaanvallen zijn ook veel onschuldige burgers slachtoffer geworden. Men spreekt van een “humanitaire ramp”. Er zijn zeker 10.000 mensen gedood door deze oorlog, maar miljoenen mensen in Jemen leven op dit moment zonder voedsel.
Myanmar is vooral boeddhistisch, maar heeft ook een etnische moslimminderheid; de Rohingya. Deze groep mensen woont al generaties lang in Myanmar, maar worden door de Myanmarese regering als illegale immigranten gezien. De militaire junta voert een schrikbewind tegen de Rohingya. Het Myanmarese leger heeft bijvoorbeeld een campagne gehouden tegen de Roginya. De gevolgen voor de Rohingya zijn schrijnend. Luchtfoto’s laten grote branden zien in Rohingya-dorpen, er is veel geweld, en kinderen zijn zwaar ondervoed.
Vrede en vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Het lijkt eerder een voorrecht; iets wat enkel voor sommige mensen voorhanden is. Deze bewustwording kan onze herdenking op 4 mei nóg betekenisvoller maken.