Rotterdam

Nationale Jongerenherdenking

Tijdens de Nationale Jongerenherdenking kun je sinds 2017 in Rotterdam en Rosendaal herdenkingen bijwonen en meedoen aan allerlei activiteiten rond het thema herdenken. Met je eigen telefoon neem je deel aan het Smartphone Orchestra. Er zijn optredens van bekende artiesten, optredens en vlogs van jongeren, je kunt meepraten over wat herdenken betekent en een theatervoorstelling bijwonen.

In 2020 vonden er geen evenementen plaats, maar heeft Nationale Jongerenherdenking online plaatsgevonden. In een livestream onder begeleiding van presentator Edson da Graça werd iedereen in Nederland uitgenodigd vanuit de eigen woonkamer deel te nemen aan The Smartphone Orchestra.

Bekijk de livestream terug.

Via deze website kun je je ook verdiepen in het thema herdenken of met de hele klas aan de slag.

SPECIALE HERDENKING VOOR JONGEREN

Elk jaar is Nederland twee minuten stil. Twee minuten waarin we samen oorlogsslachtoffers herdenken. Voor veel Nederlandse jongeren is het al generaties terug dat hun familie een oorlog heeft meegemaakt. Voor anderen is het veel recenter of zij hebben zelf in een oorlogsgebied gewoond. Op 4 mei kijken we samen wat het betekent om een oorlog mee te maken en wat wij zelf kunnen doen om vrede te stimuleren.

ORGANISATIE

Rotterdam is een jongerenstad bij uitstek. Geen stad in ons land kent een groter percentage jongeren onder zijn bevolking en daarbij is de culturele diversiteit groot: de helft van alle bewoners is van niet-Nederlandse afkomst. In Rotterdam ontstond in 2016 door Hofplein Rotterdam en Luxor Theater het idee een speciale herdenking voor jongeren te organiseren.

Naar Organisatie