Rotterdam

Eerdere Edities

Tijdens de Nationale Jongerenherdenking kun je sinds 2017 in Rotterdam en Rosendaal herdenkingen bijwonen en meedoen aan allerlei activiteiten rond het thema herdenken. Met je eigen telefoon neem je deel aan het Smartphone Orchestra. Er zijn optredens van bekende artiesten, optredens en vlogs van jongeren, je kunt meepraten over wat herdenken betekent en een theatervoorstelling bijwonen.

 

Jongerenherdenking 4 mei 2020
In 2020 vonden er geen evenementen plaats, maar heeft Nationale Jongerenherdenking online plaatsgevonden. In een livestream onder begeleiding van presentator Edson da Graça werd iedereen in Nederland uitgenodigd vanuit de eigen woonkamer deel te nemen aan The Smartphone Orchestra.

Bekijk de livestream terug.

Jongerenherdenking 4 mei 2021
In 2021 was het door Covid-19 helaas niet haalbaar om een Nationale Jongerenherdenking te organiseren.

Jongerenherdenking 4 mei 2022
In 2022, het eerste jaar na de pandemie, waarin de samenleving weer ‘vrij’ was, is er met de voorstelling NIETS van Jeugdtheater Hofplein op kleinschalige wijze vorm gegeven aan de Nationale Jongerenherdenking. Door de nasleep nog geen gezamenlijke herdenking of 2 minuten stilte om 20.00 uur, maar wel een krachtige voorstelling met ruim 400 jongeren in het oude Luxor Theater om 21.00 uur in het kader van Theater na de Dam. Het randprogramma was zeer beperkt met een inleidend gesprek tussen de regisseur en het publiek voorafgaand aan de voorstelling. Desondanks was het een indrukwekkende avond waar 400 jongeren zich verbonden voelden.

NIETS (12+)

‘Er bestaat niets van betekenis, dat had ik al lang door. En daarom heeft het geen zin om iets te doen’, zegt Pierre op een dag. Hij pakt zijn schooltas, loopt de klas uit en gaat in een boom zitten. Zijn klasgenoten weigeren om hem gelijk te geven en besluiten te laten zien dat hij het fout heeft. Er zijn talloze dingen die de moeite waard zijn en betekenis hebben… Toch?

Om de beurt moet iemand iets afstaan wat hem of haar dierbaar is. Elk offer heeft een nieuw en groter offer tot gevolg. Wat onschuldig begint, krijgt snel een dramatische wending. In hun wraakzuchtige zoektocht raken de leerlingen langzaam verstrikt in een levensgevaarlijk spel met fatale gevolgen.

De voorstelling is geïnspireerd op het boek NIETS van Janne Teller uit 2000. Voorafgaand aan de voorstelling ging de regisseur in gesprek met de aanwezige jongeren in de zaal. Want wat houdt betekenis gedurende oorlogstijd, of verliest het juist? Welke offers kun of moet je brengen en wat is zinvol om te doen? In het voorgesprek werd duiding gegeven aan herdenking op 4 mei en de vertaling naar een voorstelling die niet expliciet ging over herdenken.

Jongerenherdenking 4 mei 2023
Op donderdag 4 mei 2023 vond de Nationale Jongerenherdenking plaats in het nieuwe Luxor Theater. Het thema tijdens deze herdenking was vooral vrijheid, vrij zijn, vrij kunnen zijn en mogen zijn wie je bent, iets wat heel vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet is en zeker niet altijd is geweest.

Samen met alle bezoekers startte het programma met twee minuten stilte in de Rijnfoyer, rondom een kring van lichtjes in alle kleuren van het spectrum, waarin we samen herdachten.

Dit moment van stilte werd vervolgd door de dansvoorstelling Nightingale van Misiconi Company. Een dansgezelschap van Codarts studenten en leerlingen van de Mytylschool de Brug. Een gemixte groep van jongeren uit Rotterdam met- en zonder fysieke beperking. In de voorstelling vertelden Manouk Schrauwen (de choreograaf), en de dansers het verhaal van je ongehoord voelen. In de Tweede Wereldoorlog is veel leed aangedaan, en hadden veel mensen geen stem die gehoord mocht worden. We moeten onszelf eraan blijven herinneren te luisteren en iedere stem welkom te heten in de maatschappij. Het was een ontzettend mooie en ook emotionele voorstelling waarin de connectie tussen de dansers door de ruimte te voelen was. Het publiek keek ademloos naar de choreografie en iedereen werd meegenomen in het verhaal.

Kings & Queens (12+)

Aansluitend volgde de voorstelling Kings & Queens van Jeugdtheater Hofplein, in een intieme setting waarbij het publiek op het toneel plaatsnam aan de rand van een catwalk die het decor vormde voor deze voorstelling. Kings & Queens ging over het gevoel dat je soms even helemaal iemand anders zou willen zijn, opgaan in een rol en even lekker niet jezelf zijn. Welkom in de wereld van transformatie: van man naar vrouw en van vrouw naar man, van muurbloem naar extravaganza en van bescheiden naar zelfverzekerd. De voorstelling is heel persoonlijk. Een theatrale ode aan ‘jezelf zijn’ in al jouw kleuren, een ontdekkingstocht in de wereld van drag. Een wereld van queerness, ballroom, vogueing en performance. Verschillende elementen die de spelers tijdens deze ontdekkingstocht hebben opgepakt, passen ze ieder op hun eigen manier toe in een persoonlijke en intieme performance.

Vanuit de thematieken van de voorstelling – de vrijheid hebben om te zijn wie je bent, met bijkomende onderwerpen als jezelf wapenen tegen vooroordelen, discriminatie, uitsluiting, benadeling, geweld et cetera – werd de verbinding gemaakt naar de Tweede Wereldoorlog en herdenken. Want ondanks dat er een wereld van verschil was tussen de onderwerpen ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘Drag’, waren overeenkomsten ook treffend. Door jongeren te benaderen via hún eigen – hedendaagse – belevingswereld, legden we de verbinding naar, en openden we het gesprek over, de huidige vrijheid waarin we nu leven, of die voor iedereen is en hoe we die ervaren. Naar hoe kostbaar en níet vanzelfsprekend leven in vrijheid is en hoe belangrijk ieders eigen inzet is om onze vrijheid te behouden. Omdat je het verleden moet kennen om met elkaar te blijven werken aan het heden en de toekomst.

Voorafgaand aan de voorstelling werden we meegenomen in het maakproces, middels een mini-docu, om na afloop samen met de spelers een kijkje te nemen in hun ‘kleedkamers’ en zo nog met elkaar na te praten.

SPECIALE HERDENKING VOOR JONGEREN

Elk jaar is Nederland twee minuten stil. Twee minuten waarin we samen oorlogsslachtoffers herdenken. Voor veel Nederlandse jongeren is het al generaties terug dat hun familie een oorlog heeft meegemaakt. Voor anderen is het veel recenter of zij hebben zelf in een oorlogsgebied gewoond. Op 4 mei kijken we samen wat het betekent om een oorlog mee te maken en wat wij zelf kunnen doen om vrede te stimuleren.

ORGANISATIE

Rotterdam is een jongerenstad bij uitstek. Geen stad in ons land kent een groter percentage jongeren onder zijn bevolking en daarbij is de culturele diversiteit groot: de helft van alle bewoners is van niet-Nederlandse afkomst. In Rotterdam ontstond in 2016 door Hofplein Rotterdam en Luxor Theater het idee een speciale herdenking voor jongeren te organiseren.

Naar Over Ons