In Nederland herdenken we tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 4 mei staan we stil, en op 5 mei vieren we de vrijheid. Er zijn ook andere herdenkingen en vele monumenten ter nagedachtenis aan bepaalde gebeurtenissen en slachtoffers.
Bekijk filmpje van School TV over wat er gebeurt op 4 mei.
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Ook is het een dag om ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Er zijn op 5 mei 14 officiële bevrijdingsfestivals, die worden georganiseerd in samenwerking met het Nationale Comité 4 en 5 mei.
Door heel Nederland heen zijn monumenten te zien die ons stil laten staan bij een gebeurtenis uit het verleden.
Zo heb je aan de Lloydstraat (Rotterdam) het slavernijmonument van Alex da Silva. Dit monument laat ons stil staan bij de afschaffing van de slavernij.
Of denk aan het oorlogsmonument aan de Boompjeskade (Rotterdam). Dit monument herdenkt de 3500 opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen die in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden.
Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen van specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld:
Januari/februari: herdenking watersnoodramp 1953
Laatste zondag van januari: holocaust herdenking
1 juli: herdenking Nederlands slavernijverleden
15 augustus: Indië herdenking