Jongeren

Jongeren herdenken op hun eigen manier. Stilte is voor hen misschien niet de juiste manier om te herdenken, en daarom zijn wij op zoek naar nieuwe manieren. Na wat speurwerk op internet komen we al heel wat initiatieven tegen! Natuurlijk is er de Nationale Jongerenherdenking in Rotterdam.

De Nationale Jongerenherdenking in Rotterdam (2017)

 

Floor Bouma in de Volkskrant op 4 mei 2017:

Het Luxor Theater organiseert in samenwerking met het Hofpleintheater een herdenking speciaal gericht op jongeren van 12 tot 18. Hier zullen onder andere vlogs te zien zijn waarin deze jonge generatie vertelt over de ervaringen van hun grootouders tijdens de oorlog, schrijft een zogenoemde pop-up poëet ter plekke gedichten en zullen alle bezoekers samen een ‘orkest’ vormen met het Smartphone Orchestra. Telefoons worden gesynchroniseerd en ieder toestel produceert een klein deel van het muziekstuk. De avond sluit af met de theatervoorstelling De loop der dingen over vluchtelingenproblematiek.

 

Zie hieronder de aftermovie van de Nationale jongerenherdenking 2017!

 

Herdenking door jongeren in Amsterdam (2017)

Lotte Duursma in de Amsterdam op 12 mei 2017:

Waar vroeger ijssalon Koco was gevestigd, worden nu jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is één van de weinige herdenkingen in Nederland die helemaal door jongeren wordt georganiseerd.

Met een stille tocht vanaf het Van der Helstplein naar de Van Woustraat 149 begint een ontroerende en inspirerende avond. Paarden leiden de stoet, gevolgd door kinderen en buurtbewoners. De hele wijk is afgesloten voor verkeer, en ondernemers houden hun zaak gesloten. In de normaal zo drukke straat is het ongewoon stil. Er zijn enkel nog geluiden te horen van een baby, en in de verte een scooter en een tram. We lopen samen verder, we waken samen over deze buurt. Comitélid Souraya spreekt de menigte toe, er wordt muziek  gespeeld, het taptoe signaal gegeven en de stilte ingezet.

 

Herdenkingen door jongeren in Roosendaal (2017)

Jongeren in Roosendaal herdenken oorlogsslachtoffers met hun voorstelling “Dromen of wat we nog niet wisten”. Een voorstelling van Hofplein Rotterdam.

Den Bosch (2017)

Jongeren in Den Bosch herdenken oorlogsslachtoffers met wandelvoorstelling ‘Klein verzet’.