Nationale Jongerenherdenking breidt uit naar Roosendaal en Amsterdam 

Op 4 mei 2018 vindt in Rotterdam, Roosendaal en Amsterdam de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats als verrijking van de vele herdenkingen die op 4 mei in het hele land plaatsvinden. Uit het vanochtend gepubliceerde ‘Nationaal Vrijheidsonderzoek 2018’, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, blijkt dat jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar het minst betrokken zijn bij de herdenking op 4 mei. Juist hierom startten Jeugdtheater Hofplein en Luxor Theater Rotterdam vorig jaar met de Nationale Jongerenherdenking, een herdenking voor en door jongeren (vanaf 10 jaar) om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden en hen meer te betrekken.

Een bevlogen jongerenredactie ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma per stad uit. In alle drie de steden zijn diverse optredens van jongeren uit de regio, is er een wensmuur waar bezoekers een boodschap achter kunnen laten en wordt de twee minuten stilte voorafgegaan door een interactieve compositie van The Smartphone Orchestra, die de plek van het traditionele Taptoe-signaal invult.

 

Rotterdam

Vanaf 18.00 uur worden inwoners van Rotterdam uitgenodigd om een lichtje aan te steken bij het Joods Kindermonument. Deze lichtjes vormen samen een lichtjesmonument ter nagedachtenis aan de 686 kinderen die in Rotterdam zijn gedeporteerd en omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het nieuwe Luxor Theater vindt voor de tweede maal de Nationale Jongerenherdenking plaats. Ook dit jaar zijn er diverse activiteiten in de foyer van het theater met het thema ‘oorlog en verzet’. SpangaS-acteurs en tweelingbroers Jasper en Marius Gottlieb presenteren het programma in Rotterdam. De Rotterdamse rapper Jairzinho (bekend van hits als ‘Tempo’) en Spoken Word-artiesten als Stryder, M. en Lisa Elma treden op. Om 21.00 uur beleeft de voorstelling ‘Wij/Zij’ haar Nederlandse première. ‘Wij/Zij’ is een ontroerende en fysieke theatervoorstelling waarin de logica van jonge mensen tegenover de blik van volwassenen wordt geplaatst, die wereldwijd lovende kritieken ontving.

Reserveren

Met een donatie van €5 kan iedereen het gehele programma en de voorstelling bijwonen én ‘samen de oorlog uit een kind halen’ ondersteunen, want de opbrengst van deze herdenking gaat volledig naar War Child. Reserveren via www.luxortheater.nl.

Roosendaal

CultuurCompaan, De Kring Roosendaal en Stichting Erfgoed Tongerlohuys omarmen het initiatief voor de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal. Het programma start op het Tongerloplein met het aansteken van kaarsen op de trappen van het plein, waar een tijdelijke gedenkplaats wordt ingericht. Vanaf 19.00 uur start het foyerprogramma in De Kring met onder andere een indrukwekkende fototentoonstelling, lokale (live)muziek en een heuse escape experience. De presentatie is in handen van tv-presentator Tim Hofman. Om 21.00 uur start de locatievoorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ waarin spelers van Jeugdtheater Hofplein Roosendaal het publiek meenemen in de Roosendaalse oorlogsverhalen en naar verschillende locaties in het iconische klooster Mariadal in Roosendaal.

Reserveren

Het herdenkingsprogramma is vrij toegankelijk, voor de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ moeten kaarten gereserveerd worden via de kassa van Theater de Kring www.dekringroosendaal.nl.

Amsterdam

Herdenkingscomité Osdorp organiseert de Nationale Jongerenherdenking in Theater de Meervaart in Amsterdam. Het programma start om 19.30 uur in aanwezigheid van minister Wopke Hoekstra van Financiën en acteur Mingus Dagelet presenteert de avond. Studio West en Kunstbende Noord-Holland verzorgen diverse optredens met onder andere muziek en Spoken Word, er zijn vlogs te zien in de foyer gemaakt door Amsterdamse jongeren en er worden kaarsen aangestoken.

Reserveren

Het volledige programma in Amsterdam is gratis toegankelijk en er hoeft vooraf niet te worden gereserveerd.

 

De Nationale Jongerenherdenking

In 2017 vond de eerste editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats in Rotterdam vanuit een samenwerking tussen Jeugdtheater Hofplein en Luxor Theater Rotterdam. Tijdens de tweede editie nu in 2018, breidt dit uit met de steden Amsterdam en Roosendaal. De initiatiefnemers hopen de komende jaren dat meer gemeenten, organisaties en/of theaters het initiatief zullen omarmen en oppakken.

Theater Na de Dam

Het gehele programma van de Nationale Jongerenherdenking is onderdeel van Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan 80 voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.