Rotterdam

Roosendaal

In samenwerking met verschillende andere lokale instanties presenteert het Cultuurcluster voor de allereerste keer de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal. In en om de Kring Roosendaal worden op vrijdag 4 mei allerhande activiteiten georganiseerd in aanloop naar de nationale stilte in de Grote Zaal. Het gehele programma wordt gepresenteerd door tv-presentator Tim Hofman en wordt afgesloten met de prijswinnende locatievoorstelling Dromen, of wat we nog niet wisten.

Dromen, of wat we nog niet wisten

De locatievoorstelling Dromen, of wat we niet wisten neemt je mee langs verschillende locaties in het iconische klooster Mariadal in Roosendaal; van de kleinste kamertjes tot de prachtige kapel. Het vertelt het verhaal van de nonnen en Pater Averdieck, die Joodse kinderen een schuilplaats bieden in hun klooster en daarmee een groot risico nemen. Wanneer er Duitse officieren aan de deur bonken, breekt de paniek uit. Wat zou jij doen als je voor onmogelijke keuzes wordt gesteld? Hoe kies je, en waarom? Een absurde, beeldende voorstelling over verraad, liefde en vechten voor je idealen; gespeeld, gedanst en gezongen door de spelers van Hofplein Roosendaal.

Meer informatie

Foyerprogramma

Het voorprogramma bestaat onder andere uit een imposant lichtmonument, een indrukwekkende fototentoonstelling en een heuse escape experience; omlijst door live muziek. Verder zijn alle bezoekers aan het evenement vrij om te participeren in een gezamenlijk kunstwerk dat zal verrijzen in de foyer van het theater.

Escape Experience

In het kader van de Nationale Jongerenherdenking vindt in de Kleine Zaal van De Kring Roosendaal een heuse escape experience plaats. In een echt legertent probeer je met jouw groepje verschillende codes te kraken en puzzels op te lossen om het juiste onderduikadres te achterhalen. Terwijl de soldaten steeds dichterbij komen, loopt de spanning in de tent hoog op en zijn 10 minuten sneller voorbij dan je zou denken. Meer dan een escape room geeft is dit spel een oprechte beleving die diepe indruk zal maken.

The Smartphone Orchestra

Een bijzondere beleving is de The Smartphone Orchestra waar je met je eigen smartphone, samen met alle andere aanwezigen, onderdeel bent van het orkest dat een speciale compositie speelt voorafgaand aan de twee minuten stilte.

Lichtmonument

Ter nagedachtenis aan alle dierbare overledenen krijgt Roosendaal tussen 18.30 en 21.30 uur op 4 mei de gelegenheid een kaarsje te branden op het Tongerloplein. De kaarsen worden in papieren zakken, voorzien van een persoonlijke boodschap, op de trappen van het cultuurplein geplaatst en vormen tezamen een indrukwekkend lichtjestapijt. Naast de kaarsen, kunnen belangstellenden ook een nummer aanvragen bij de DJ op het plein.

Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal

In 2018 zullen naast Rotterdam ook Amsterdam en Roosendaal invulling geven aan deze nationale beweging. Cultuur Compaan, De Kring Roosendaal en Stichting Erfgoed Tongerlohuys (oftewel het Cultuur Cluster) hebben zich voorgenomen dit initiatief in Roosendaal te omarmen en een podium te bieden in samenwerking met onder andere de Jongerenraad Roosendaal, Stichting Bevrijdingsfestival Roosendaal en Stichting JONG! Theater.

De invulling van deze openbare avond is tweeledig en bestaat uit een voor- en hoofdprogramma in en om het theater. Het voorprogramma zal plaatsvinden op het Tongerloplein en zal in het teken staan van ‘licht’. Op de trappen van het plein wordt een tijdelijke gedenkplaats ingericht waar door middel van kaarsen een imposant lichtmonument zal verrijzen. De kaarsen zitten in papieren zakken die zijn beschreven met teksten ter nagedachtenis aan dierbare overledenen. Het programma kent daarnaast ook een muzikale invulling. Een DJ zal plaatsnemen op het plein en in diezelfde nagedachtenis verzoeknummers draaien. Naast deze onderdelen bestaat het voorprogramma uit een indrukwekkende fototentoonstelling, lokale (live)muziek en een heuse escape experience.

Het hoofdprogramma vindt plaats in de Grote Zaal van De Kring Roosendaal. Niemand minder dan tv-presentator Tim Hofman zal het publiek aldaar welkom heten en hen het daaropvolgende uur meenemen door het programma. Om te beginnen wordt iedereen uitgenodigd de mobiele telefoon in de hand te nemen en een speciale website te openen. Een zogenaamde Smartphone Orchestra luidt de twee minuten stilte in die wordt aangekondigd op alle telefoonschermen. Na de stilte wordt het programma hervat met een drieluik aan de hand van het thema ‘Oorlog en vrede’. Naast de junior stadsdichter (Zoé Rijnders) en lokaal danstalent Femmie Backbier; zal ook Voice Kids kandidaat Reduan Taha onderdeel zijn van dit bijzondere drieluik.

 

Na afloop van het programma worden alle bezoekers uitgenodigd om af te reizen naar Klooster Mariadal. In navolging op het succes uit 2017 zal het Hofpleintheater hier wederom de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ presenteren. Dit seizoen met een nieuwe cast, nieuwe locaties en nieuwe verhalen. In tegenstelling tot het programma in en om de schouwburg; dienen voor deze voorstelling aparte toegangskaarten te worden gekocht aan de theaterkassa of via de website van De Kring.
Jongerenherdenkingen in andere steden

Rotterdam – nieuwe Luxor Theater  | Amsterdam – De Meervaart