Rotterdam

Rotterdam

Op 4 mei 2020 vond de vierde editie van de Nationale Jongerenherdenking online plaats. Bekijk hier de livestream terug.

Op 4 mei 2019 vond in Rotterdam de derde editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats. Een bevlogen jongerenredactie ontwikkelde en voerde het speciale herdenkingsprogramma in Rotterdam uit, met onder andere The Smartphone Orchestra en een multidisciplinair foyerprogramma. De presentatie was in handen van Guido Spek (GTST). Om 21.00 uur startte de voorstelling 4 Degrees of Freedom, waarvoor choreografen van Conny Janssen Danst, Jeugdtheater Hofplein, Scapino Ballet en Lore Borremans in een dialoog met jongeren uit de stad choreografieën habben ontwikkeld rond het thema ‘Geef vrijheid door’. Voorafgaand aan de herdenking ontstaken we met elkaar een lichtkunstwerk in de entreehal van het nieuwe Luxor Theater.

 

programma

Opening
Wethouder Arjan van Gils geeft samen met host Guido Spek het officiële startsein van de Nationale Jongerenherdenking in Rotterdam. Met dansperformance EMBRACE gemaakt door Gihan Koster en Dalton Jansen Choreography met Luc de Raad en Keanah Simin. En muziek van Jimmy Von Vocalsz met o.a. Adorah en Jeremy Garcia.

 

Smartphone Orchestra

Een bijzondere beleving is de The Smartphone Orchestra waar je met je eigen smartphone, samen met alle andere aanwezigen, onderdeel bent van het orkest dat een speciale compositie speelt voorafgaand aan de twee minuten stilte.

 

WILD
In de performance WILD in de foyer van het theater zien we studenten van de MBO Theaterschool die de confrontatie opzoeken met het onbekende, het vreemde, het onbeheersbare. Onder leiding van de Vlaamse theatermaker Gregory Caers hebben ze in twee weken tijd een performance gecreëerd waarin Balinese muziek een grote inspiratiebron vormt. Onverwachts duiken de performers op tussen het publiek, en nemen ze over.

 

4 Degrees of Freedom

Conny Janssen Danst, Jeugdtheater Hofplein, Scapino Ballet en Lore Borremans slaan de handen in elkaar voor de voorstelling in de zaal tijdens de Nationale Jongerenherdenking. Vier choreografen gaan in dialoog met jongeren uit de stad om een choreografie te ontwikkelen rond het thema ‘Geef vrijheid door’.

 

lichtjesmonument

Vanaf 18.45 uur kan je in de entreehal van het nieuwe Luxor Theater een kaarsje aansteken. In totaal worden er 687 lichtjes ontstoken, één voor ieder Rotterdams Joods kind dat in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd en omgekomen plus één extra lichtje. De lichtjes vormen samen een kunstwerk*.

* Naar idee van Mothership




smartphone orchestra

In de aanloop naar de twee minuten stilte, doe je met je eigen telefoon mee aan The Smartphone Orchestra. Speciaal voor de herdenking wordt een compositie gemaakt, die je voorbereidt op het moment van herdenken. Een indrukwekkende beleving.

 

JONGERENHERDENKINGEN IN ANDERE STEDEN

Roosendaal – De Kring

VOORGAANDE EDITIES

   …

   …

Nationale Jongerenherdenking 2017

De eerste Nationale Jongerenherdenking vond op 4 mei plaats in het nieuwe Luxor Theater. Met The Smartphone Orchestra vormden de aanwezigen gezamenlijk met hun eigen smartphone het orkest dat een speciale compositie speelde voorafgaand aan de twee minuten stilte. In de foyers was een uitgebreide randprogramma. Er was spoken word van Akwasi, M. en Romano Haynes. In de Pop-Up Poëziewinkel schreef Maxine de Jongh live gedichten met het thema Geef vrijheid door. Op de wereldwensenmuur i.s.m. Lastplak konden aanwezigen een wens voor de toekomst achterlaten en in verschillende huisjes in de foyers gaven korte scenes en vlogs een idee wat het betekent om in oorlog te leven. In de grote zaal speelde tot slot de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen van Jeugdtheater Hofplein.

Nationale Jongerenherdenking 2018

Op 4 mei 2018 was de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking. Twee minuten stilte met daar omheen een programma voor en door jongeren (ca. 10-18 jaar) met uitdagende activiteiten en toffe gasten. Met onder anderen Jairzinho, Jasper en Marius Gottlieb, The Smartphone Orchestra, het Spoken Verzet met artiesten M., Stryder, Joshua en Lisa Elma, de Postkamer, het Positief Protest, een Real life game van War Child en de voorstelling Wij/Zij van Bronks (BE).