Rotterdam

Rotterdam

Op 4 mei vindt in Rotterdam de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats. Een bevlogen jongerenredactie ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma in Rotterdam uit, met onder andere The Smartphone Orchestra, multidisciplinair foyerprogramma en optredens van Jairzinho. De presentatie is in handen van Jasper en Marius Gottlieb (SpangaS). Om 21.00 uur speelt Bronks BE de voorstelling Wij/Zij over de gijzelingsactie die op 1 september 2004 plaatsvond in een stadje in de Kaukasus. Voorafgaand aan de herdenking ontsteken we met elkaar een lichtkunstwerk bij het Joods Kindermonument.

programma

Jairzinho

Jairzinho Winter, artiest en mede-oprichter van Rotterdam Airlines, is een Rotterdamse hiphop-artiest. Na verschillende internationale en nationale theater- en filmproducties maakte Jairzinho zijn entree als muzikant. In 2016 bracht hij het nummer “Laat Niet Los” samen met Jonna Fraser. Met het nummer ‘Tempo’ van zijn EP Gouden Plaat scoorde hij een megahit, die tientallen miljoenen keren werd bekeken op YouTube.

 

In gesprek met

Om 19.00 uur zijn er in de foyer van het Luxor gesprekken met oorlogsslachtoffers en ooggetuigen die de oorlog hebben meegemaakt. Ze vertellen over hun ervaringen en het publiek kan vragen stellen en luisteren naar de gesprekken.

 

De Postkamer

In de Postkamer kun je aan verschillende tafeltjes een brief schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven aan Hamid, een jongen die net een verblijfsvergunning heeft gekregen in Nederland en op zoek is naar beschrijvingen van jouw favoriete plek in Rotterdam. Bij tafel twee kun je schrijven aan Herman die sinds het overlijden van zijn vrouw weer een goed gesprek zou willen voeren over de liefde…

 

Spoken Verzet

De Spoken Word artiesten M., Stryder, Joshua en Lisa Elma verzetten zich tegen de oorlog en hebben speciaal voor de Nationale Jongerenherdenking teksten geschreven die bijdragen aan het thema verzet.

 

Positief Protest

In plaats van protesteren tegen onrecht brengen wij de bezoekers graag een positief geluid. Iedereen kan hieraan bijdragen door een tekst, boodschap, tekening of statement te plaatsen op een van de ‘positieve protestborden’ van de Nationale Jongerenherdenking. Samen met Wallnuts Murals kan je je eigen boodschap achterlaten op de kleurrijke positieve protest wall in het Luxor Theater.

 

Real life game: Waar sta jij?

In deze real life game in samenwerking met het Youth Council van War Child Holland word je uitgedaagd je mening te geven over oorlogsituaties nu. Hoe bewust zijn we ons hiervan in ons dagelijks leven. Raakt het ons nog wel genoeg?  Is er besef dat zoiets ons ook kan overkomen? En zou jij je verzetten of niet? Aan de hand van prikkelende stellingen maakt je je eigen keuze.

 

Oorlog in mijn huis

In verschillende huisjes in de foyer worden scènes gespeeld door studenten van het excellentiejaar van de MBO Theaterschool. Zij hebben onderzoek gedaan naar hoe het is om te moeten onderduiken. Ze dragen gedichten en monologen voor en er is muziek vanuit het thema ‘Verzet’. In vlogs zien we jongeren die hun familie hebben interviewen over oorlog.

 

Smartphone Orchestra

Een bijzondere beleving is de The Smartphone Orchestra waar je met je eigen smartphone, samen met alle andere aanwezigen, onderdeel bent van het orkest dat een speciale compositie speelt voorafgaand aan de twee minuten stilte.

 

Wij/Zij Bronks BE

In deze ontroerende en fysieke theatervoorstelling wordt de logica van jonge mensen tegenover de blik van volwassenen geplaatst. Wij/Zij gaat over de compleet eigen manier waarop wij de jonge generatie de complexe en gruwelijke actualiteit tot ons nemen. In plaats van een triest verhaal schetst Wij/Zij juist de enorme vitaliteit en vindingrijkheid van een jonge generatie die vanuit creativiteit en verbeeldingskracht verschil weet te maken. Met veel humor en vooral een nuchtere blik. Dus verwacht dat dit iets bij je los maakt.

 

lichtjesmonument

Vanaf 18.00 uur kan je een kaarsje aansteken bij het Joods Kindermonument. In totaal worden er 687 lichtjes ontstoken, één voor ieder Rotterdams Joods kind dat in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd en omgekomen plus één extra lichtje. De lichtjes vormen samen een kunstwerk*.

* Naar idee van Mothership
GIDSENTOCHT

Vanaf het Joods Kindermonument vertrekken om 18.30 uur gidsentochten de Rotterdamse wijk in waarin je verhalen hoort uit de Tweede Wereldoorlog. Veel Rotterdammers hebben van hun ouders en grootouders persoonlijke oorlogsverhalen gehoord. Tijdens deze speciale herdenkingswandeling van Het Gilde luister je naar deze verhalen en sta je stil bij dit verleden.

Deelnemen

Aanmelden kan t/m 28 april door een e-mail te sturen naar info@nationalejongerenherdenking.nl met naam, leeftijd en aantal deelnemers. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij!
smartphone orchestra

In de aanloop naar de twee minuten stilte, doe je met je eigen telefoon mee aan The Smartphone Orchestra. Speciaal voor de herdenking wordt een compositie gemaakt, die je voorbereidt op het moment van herdenken. Een indrukwekkende beleving.

 

JONGERENHERDENKINGEN IN ANDERE STEDEN

Roosendaal – De Kring | Amsterdam – De Meervaart

EDITIE 2017

De eerste Nationale Jongerenherdenking vond op 4 mei plaats in het nieuwe Luxor Theater. Met The Smartphone Orchestra vormden de aanwezigen gezamenlijk met hun eigen smartphone het orkest dat een speciale compositie speelde voorafgaand aan de twee minuten stilte. In de foyers was een uitgebreid randprogramma. Er was spoken word van Akwasi, M. en Romano Haynes. In de Pop-Up Poëziewinkel schreef Maxine de Jongh live gedichten met het thema Geef vrijheid door. Op de wereldwensenmuur i.s.m. Lastplak konden aanwezigen een wens voor de toekomst achterlaten en in verschillende huisjes in de foyers gaven korte scenes en vlogs een idee wat het betekent om in oorlog te leven. In de grote zaal speelde tot slot de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen van Jeugdtheater Hofplein.