De Nationale Jongerenherdenking verrijkt de vele herdenkingen op 4 mei, met als doel jongeren te activeren en actief te betrekken bij de herdenking van oorlogsslachtoffers van nu en toen. De Nationale Jongerenherdenking zet aan het denken en heeft tot doel om bewustzijn te creëren. Oorlog is nog steeds om ons heen en vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Twee minuten stil zijn is een respectvolle manier van herdenken, maar misschien niet een die helemaal past bij de jonge generatie? Wat dan wel?
Voor het voortgezet onderwijs is een educatieprogramma ontwikkeld. De lesbrief bij dit programma kunt u op deze pagina gratis downloaden. Het programma neemt ongeveer vijf keer een uur in beslag, met ruimte voor in- of uitloop. Aansluitend bij zowel culturele, maatschappelijke, als kunstzinnige vakken spreekt het programma jongeren op verschillende facetten aan: bewustwording en beleving creativiteit en verbeelding ontmoeten en verbinden ondernemerschap.
Het educatieprogramma vraagt de jongeren een performance te maken binnen de thema’s verzetten, herinneren, en herdenken. Een theater- of dansperformance, het schrijven van een Spoken word geïnspireerd op de woordkunst van de Rotterdamse spoken word artiest M, of het maken van een vlog.
Uw studenten/leerlingen kunnen er voor kiezen hun performance in te sturen. Alle inzendingen maken kans om op 4 mei opgenomen te worden in het programma van van de Nationale Jongerenherdenkingen in Rotterdam of Roosendaal.
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact op nemen met Anne Vera Langenberg, educatie@nationalejongerenherdenking.nl.