Zelf aan de slag

 

Heb jij ideeën over oorlog & herdenken? Dan staan hier wat leuke opdrachten die je kunt uitvoeren. Misschien kan je een uitvoering doen in de klas of een video maken voor je socials. Of je stuurt je inzending in en maakt daarmee kans op een optreden bij een van de Jongerenherdenkingen in het land!

 

 

ZELF AAN DE SLAG MET HERDENKEN

Maak een VLOG, PERFORMANCE of SPOKEN WORD stuk.

Bereid je voor met deze stappen en kies één van de opdrachten.

 

De voorbereiding in vijf stappen

Stap 1

Maak een woord-web/mind-map, met als beginwoord: HERDENKEN of VERZETTEN of HERINNEREN

Stap 2

Google op het woord HERDENKEN, en verzamel alles dat jij interessant vindt.

Stap 3

Bekijk onderstaand filmpje.

Stap 4

Beantwoord de volgende vraag:

Wat betekent herdenken voor JOU?

Stap 5

Kies een van de drie onderstaande opdrachten uit, en voer deze uit.

 


Opdracht 1: Maak een vlog

 

Maak een vlog. Je gaat op zoek naar een link met de Tweede Wereldoorlog, binnen jouw familie. Misschien heb je wel eens wat voorbij horen komen van je vader, moeder, opa, of oma. Waarschijnlijk zitten daar ontroerendere, heftigere, en bijzonderdere verhalen achter dan dat jij nu denkt! Ons verzoek is daarom om stapsgewijs op zoek te gaan naar dat stukje uit jouw eigen verleden, en zodoende te ontdekken of/en op welke manier dat dan is. Misschien wel veel meer dan je nu denkt!

Inspiratie! Ken je de vlog van Evert_45? Hij doet, met alle technieken van vandaag, verslag van het leven in de Tweede Wereldoorlog.

Een paar tips:

– Houd je camera/telefoon horizontaal tijdens het filmen.

– Laat de vlog vijf tot acht minuten duren.

– Stel jezelf kort voor in het begin van je vlog en vertel wat je gaat onderzoeken.

– Neem je kijkers kort mee bij alle stappen die je onderneemt.

– Kom aan het einde van je vlog tot een conclusie.

 


Opdracht 2: maak een performance

 

Maak een performance met als uitgangspunt een theatertekst. Thema van deze performance is herdenken. Bij deze opdracht mag je zelf kiezen wat voor soort performance het gaat worden. Een lied, een dans, een monoloog, een film, alles mag! Gebruik de theatertekst die theatergezelschap BOG heeft geschreven voor Theater na de Dam, en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan.

 


Opdracht 3: creëer een spoken word stuk

 

Creëer een spoken word stuk. Thema van deze performance is verzetten. Je gaat een eigen spoken word stuk maken. Luister en kijk eerst eens naar deze performance van M.:

 

 

Welke zin heeft jou het meest gegrepen? Welke zin is blijven hangen? Luister er eventueel nog een keer naar en kies één zin uit. Dit wordt de eerste, of de laatste zin van jouw tekst. Denk, als de tekst af is, na over de presentatie. Hoe komt jouw stuk het beste tot zijn recht?

Je stuk inzenden

Als je je stuk wilt opvoeren bij een Jongerenherdenking in het land óf je wilt dat wij je inzending delen, download dan het inschrijfformulier!

Let op: voor een optreden bij de Jongerenherdenking vragen we een performance binnen het thema (herdenken, verzetten, herinneren) van maximaal 10 minuten. De uitvoering moet zich kunnen afspelen in een huisje van 2.40 x 4.80.

Download hieronder het inschrijfformulier!

Downloads